Egy este a Strófa klubban!

2009 március 20. Budapest Harmónia Műhely, Strófa Trió Vers-Zene Klub.


Az est első része: koma (Komáromi János) zenés irodalmi estje versekkel és megzenésített versekkel


Még 2009 év elején említette Menyhért Judit a MacskaSzem együttes vezetője, hogy elmennék-e egy fellépésre hozzájuk. A klubjukban rendszeresen szeretnének zenészeknek és költőknek is helyet biztosítani. Nagyon örültem a meghívásnak. Kiderült azonban, hogy egy teljesen szokatlan feladat vár rám.
Eddig könyvbemutatóim és olyan irodalmi estjeim, találkozóim voltak, ahol a műsorvezető kérdezgetett én válaszoltam és valakik elmondták néhány versemet és én is felolvastam egyet, esetleg kettőt. De most arról volt szó, hogy kapok valamennyi időt és azt egyedül kell kitöltenem, beszélni verset olvasni, szóval előadást csinálni.
A legelső ilyen alkalomra tehát a MacskaSzem klubjában került sor, március 06-án. Bár izgultam, de úgy éreztem és a visszajelzések, a gratulációk is azt mutatták, hogy sikerült elfogadhatóan megoldani a feladatot. Ezt talán legjobban az mutatja, hogy még akkor este hívott meg a Fényes Tollazat Alkotói Kör Kőbányára egy hasonló előadásra.
Ezek után kaptam a felkérést a Strófa Triótól, hogy a havonta jelentkező Versz-Zene Klubjukban lépjek fel. Ez annyiban is különleges estének ígérkezett, hogy a szervező Dara Vilmos meghívta vendégként Menyhért Juditot (MacskaSzem együttes) és Molnár Györgyöt (VersZengő Rt.) is. A Strófa Trió és a két meghívott vendég is megzenésítettek a verseimből.

Számomra tehát különlegesnek ígérkezett az este, hiszen azon kívül, hogy ismét felléphettem a saját verseimmel, még a megzenésített verseimből is felhangozhatott néhány. Ezeknek a daloknak különlegességük is volt. Hiszen a Strófa Trió által játszott két dal közül az egyiket akkor hallottam először, míg Molnár György két dala közül az egyikről még azt sem tudtam, hogy melyik versemből készült. Valamint az is különlegesség, hogy Menyhért Judit és Molnár György a Strófa zenészeivel és nem saját zenekaruk tagjaival szólaltatta meg a dalokat.

A zenészek nem győzték hangsúlyozni, hogy mennyire új ez a felállás és a dalok is még nagyon begyakorlatlanok. Tulajdonképpen a többségük a II. InternetVers Fesztiválra készült (május elejére) és volt ami kifejezetten az estre. Egy része ott hangozott el először közönség előtt, volt ami abban a felállásban, ahogy felcsendült még soha nem volt hallható. Minden szabadkozás ellenére a dalok különleges élményt jelentettek a számomra és a jelenlévő közönség számára is. Azt hiszem még így felvételről, az interneten keresztül is átjön az a hangulat, ami megismételhetetlen.

Az estem meglehetősen hosszúra sikerült. Természetesen nem csak verseket olvastam fel, hanem tulajdonképpen egy előadás hangzott el versekről, tavaszról és szerelemről, amiben versek, történetek, anekdoták kaptak helyet.
Nagyon fontos volt számomra az est és ennek megfelelően meglehetősen ideges is voltam és ez bizony látszik, hallatszik a felvételen is. Még beszéd és vers felolvasás közben is észre vehető, hogy mennyire feszült voltam. A gyakorlatlanságom mutatja az a sok forgolódás, hajlongás, verskeresgélés is, ami bizony elkerülhető lett volna, ha minden versem egy mappában, kinyomtatva lapul.. :-) Akkor még úgy gondoltam, hogy ami már kötetbe került, azt onnan olvasom fel. A következő estemen már megfogadtam a tapasztalatok és a barátok tanácsát és minden verset kinyomtattam, összeraktam, így Kőbányán már nem kellett "lebuknom" vagy "hátat fordítanom" a közönségnek. Így az elején a tartalomra koncentráltam és a gyakorlati megvalósításra kevésbé figyeltem.
Őszintén törekedtem arra, hogy a lehető legjobbat adjam... szerencsémre ez a szándék "átment" a hallgatósághoz és az est után örömmel láttam, hogy nem a "szerencsétlenkedésem" hagyott maradandó nyomokat, hanem sikerült boldog, elgondolkodtató, gyönyörködtető perceket szereznem.

Nagyon köszönöm a meghívást, a lehetőséget a Strófa Triónak és Menyhért Juditnak valamint Molnár Györgynek, hogy megtiszteltek jelenlétükkel, muzsikájukkal. Különleges köszönet jár a megjelenteknek, akik kíváncsiak voltak rám.

A videók wmv formátumúak. Megnézhetők a szövegekre kattintva. Ekkor a film a már megszokott módon vagy elindítja az Ön lejátszóját és nézhető, vagy letöltődik az Ön gépére és onnan nézhető meg. Lejátszónak javaslom a BSplayert, vagy a Winampot. Az est anyag és külön a dalok mp3 formátumban is meghallgathatók, a videókkal megegyező módon. A fotók nagyobb méretben is megtekinthetők a képekre kattintva.


Az est műsorának teljes, vágatlan felvétele, a könnyebb letöltés miatt feldarabolva. Érdemes legalább egyszer végig nézni! :-)! Minden részletnél a vers vagy dal előtti és utáni összekötőszövegek, történetek is meghallgathatók

Az est műsorában elhangzott versek és dalok, összekötőszövegek, történetek és anekdoták nélkül.

Köszöntő, bemutatás, bemutatkozásStrófa Trió-Komáromi János: naiv vágyak


Gondolataim a versekről 1.Komáromi János: a vers


Gondolataim a versekről 2.Komáromi János: csak harmincöt


Strófa Trió az InternetVers FesztiválrólKomáromi János: mocskos kis vers


Strófa Trió-Komáromi János: naiv vágyak (megzenésített vers)Komáromi János: megfordul a szél


Gondolataim a versekről 3. - Komáromi János: a vers (vers)Komáromi János: gyűrött színek


Radnóti - Komáromi János: csak harmincöt (vers)Komáromi János: hősök


Komáromi János: mocskos kis vers (vers)Molnár György-Komáromi János: árva vándor


Átkötés, zseblámpa, tavasz – Komáromi János: megfordul a szél (vers)Komáromi János: édelgő vallomás


Ünnepeink – Komáromi János: gyűrött színek (vers)Komáromi János: Vallomás


Komáromi János: hősök (vers)Komáromi János: talán


Molnár György-Komáromi János: árva vándor (megzenésített vers)Menyhért Judit-Komáromi János: csikorgó


Szerelem bevezető – Komáromi János: édelgő vallomás (vers)Komáromi János: kerestelek


Szerelem, két történetKomáromi János: közös már


Komáromi János: Vallomás (vers)Komáromi János: szőj belőlem


Komáromi János: talán (vers)Molnár György-Komáromi János: talán


Menyhért Judit-Komáromi János: csikorgó (megzenésített vers)Komáromi János: engem szolgálsz


Komáromi János: kerestelek (vers)Komáromi János: Mert így akarom


Komáromi János: közös már (vers)Komáromi János: még


Szerelem, történet – Komáromi János: szőj belőlem (vers)Komáromi János: egyedül veled


Molnár György-Komáromi János: talán (megzenésített vers)Komáromi János: Akkor majd


Komáromi János: engem szolgálsz (vers)Komáromi János: ez csak egy dal


Komáromi János: Mert így akarom.. (vers).Strófa Trió-Komáromi János: ez csak egy dal


Komáromi János: még (vers)Komáromi János: Strófák, dalok


Komáromi János: egyedül veled (vers)

Komáromi János: Akkor majdÚgy gondoltam, hogy a gyorsabb letöltés érdekében mp3-ban is elérhetővé teszem az est anyagát azoknak, akik már eleget láttak belőlem :-)

Az irodalmi esten elhangzott megzenésített versek (csak a dalok)

Komáromi János: ez csak egy dal (vers) ; Strófa Trió-Komáromi János: ez csak egy dal (megzenésített vers)Az irodalmi est első része

Az irodalmi est második része

Komáromi János: Strófák, dalok (vers) - búcsúzásAz irodalmi est harmadik része

Az irodalmi est negyedik része


Fotók: Csernus János

Vissza a főoldalra

Az esten közreműködők, illetve együttesük, honlapjai:
Strófa Trió

VerselőMacskaSzem Együttes

VersZengő Rt.