Kötési módok

Minden, amit tudnia kell, mielőtt megrendeli a saját könyvét!

 

A kötési módok, amire talán nem is figyelünk annyira, mint kellene.

A könyveink lapokból állnak. A lapokat össze kell fogni, hogy lapozható könyvvé alakuljanak. Ezt az összefogás, az alkalmazott módtól függően lehet:

  • tűzés
  • spirálozás
  • lefűzés
  • ragasztás
  • cérnafűzés

Az első három megoldást könyvek készítéséhez nem ajánljuk.
Tűzés:

A tűzést leginkább füzetek esetében alkalmazzuk, erre utal az így készült kiadványok másik neve is: irkatűzött. Ez a megoldás mindenképpen „füzet jelleget” kölcsönöz a kiadványnak és csak kisebb oldalszámok esetében elfogadható.

Spirálozás:

A spirálozás jegyzetek, vaskosabb füzetek készítésénél alkalmazható. A spirál anyaga lehet fém (ilyen a jól ismert spirálfüzetek) és lehet műanyag is (ezzel a megoldással tudjuk spiráloztatni jegyzetlapjainkat).

Lefűzés:

A lefűzést szintén a fent említett esetekben használjuk, a különbség annyi, hogy itt, laponként bővíthető, szűkíthető, cserélhető a tartalom. Saját jegyzetek, anyagok tárolására, rendezésére kiváló, de semmiképpen nem alkalmazható könyvek esetében.

Könyvek esetében tehát a ragasztott és a cérnafűzött megoldásokat javasoljuk.

9

A ragasztott kötésnél kétféle ragasztót használnak: melegragasztó, hidegragasztó.
A melegragasztó, azaz a hőre olvadó műgyanta előnye, hogy felületkezelt papírokat is összeragaszt. Hátránya, hogy merevebb, nehezebben nyitható könyveket eredményez. Sok év múlva a ragasztó töredezni kezd és a kötet lapjaira hullhat szét.
A hidegragasztó hátránya, hogy felületkezelt papírok esetében nem jól használható. Előnye, hogy jól nyitható köteteket kapunk és az elöregedés, töredezés, lapokra hullás veszélye sem áll fenn.

7
Cérnafűzés esetén az íveket tűvel és cérnával rögzítik egymáshoz. Az így elkészült könyvek tökéletesen jól nyithatók és oldalaik örökre a könyvben maradnak.

A ragasztás és a cérnafűzés, megfelelően gondos kivitelezés esetén, garantálják a könyv jól használhatóságát és időtállóságát.
Kiadónk ügyel arra, hogy az elkészült kötetek kifogástalan használati értékkel készüljenek el!

Tehát jól nyithatóak legyenek, gerincük ne törjön meg, összecsukva ismét ugyan olyan tökéletesen simuljanak egymásra a lapok, mint új korukban, a gerinc, a kötés ne hasadjon ketté, a lapok ne potyogjanak ki.
…szóval KÖNYVEK legyenek amikor elkészülnek és maradjanak KÖNYVEK a használat során mindvégig!
Választhatunk bármilyen kötési módot, de arra ügyeljünk, hogy a könyv jellegének, tartalmának a külleme, megjelenése is feleljen meg.

Antológiák, önálló kötetek számára a tűzés, spirálozás, lefűzés semmiképpen nem megfelelő.
A ragasztás jó, de csak akkor, ha megfelelő technikával és gondos kivitelezéssel készül a kötet.
A ragasztott kivitelhez puhatáblás borító a szokásos, de ma már készülhet keménytáblás kivitelben is.
Cérnafűzött megoldással készülnek kiadónknál az önálló kötetek és a Verselő Antológia évente, karácsonyra megjelenő kötetei is. Ehhez a kivitelhez a keménytáblás borítót alkalmazzuk és ezt ajánljuk Neked is.

Ennyit röviden. Bármilyen kérdésed van, forduljon hozzánk! Válaszolunk, segítünk!

 

Info-Szponzor kft. – …ahol a könyvek születnek!

 

Telefon: 06-70-31-20-900
E-mail: infoszponzor@gmail.com

 

Vélemény, hozzászólás?